Op deze pagina verzamel ik mijn favoriete producten. Natuurlijk raad ik niet zomaar iets aan, alle hieronder genoemde producten zijn door ons (mijn honden en ik) getest. Heb je interesse in één van de producten? Klik dan op de foto om naar de betreffende verkoopsite te gaan. PS: Deze pagina wordt met regelmaat aangevuld, dus het kan lonen af en toe eens in te checken :)
Y-tuig
Mijn absolute favoriete Y-tuig: type Maldon van Hunter! Het voelt zacht aan, is superstevig, al veelvuldig gewassen en nog steeds mooi. Daarbij is het verstelbaar en dus goed passend. De dames hebben altijd de keuze uit een halsband of een tuig, waar ze zelf voor de wandeling voor mogen kiezen.
Lange, pvc lijn
De wandeling is hét moment waarop je hond ongestoord hond kan zijn. Snuffelen, onderzoeken, graven, zwemmen, zo maar wat voorbeelden van echt honds gedrag. Om je hond ruimte te geven ongehinderd (door de riem) te snuffelen, is een lange lijn ideaal. Deze lange lijn (5meter raad ik aan voor wandelingen, 10m voor speuren) is mijn absolute favoriet; het materiaal wordt niet vies/zwaar en kan gemakkelijk met een doekje afgenomen worden. Doordat je hond meer ruimte heeft, is het ook minder nodig om aan de riem te trekken. Je hond kan gemakkelijk van links naar rechts alle heerlijke geurtjes volgen. (Het is wel belangrijk dat je weet hoe je de lijn het beste hanteert, om te voorkomen dat je zelf in de lijn verstrikt raakt! Je mag me altijd om advies vragen)
Houdbare kalkoenworst
Tijdens mijn trainingen maak ik vrijwel altijd gebruik van deze worst en vrijwel élke hond is er tot nu toe gek op. Gezond, volledig (aangevuld met vitaminen) en vrij van gluten en graan. Kalkoenvlees bevat relatief veel tryptofaan, wat de grondstof is voor gelukstofjes zoals serotonine en melatonine. Het heeft dus een kalmerend effect.
Zie hier ook de wetenschappelijk onderzochte voordelen: https://doi.org/10.2460/javma.2000.217.504
Houdbare kalkoenworst
Deze worst is niet aangevuld met vitaminen, dus kan niet als complete voeding gegeven worden, maar is geweldig als traktatie. Kalkoenvlees bevat relatief veel tryptofaan, wat de grondstof is voor gelukstofjes zoals serotonine en melatonine. Het heeft dus een kalmerend effect.
Zie hier ook de wetenschappelijk onderzochte voordelen: https://doi.org/10.2460/javma.2000.217.504
Harde, stevige kauwsnacks
Alle honden hebben de behoefte om te kauwen. Kauwen werkt ontspannend en kalmerend. Hoe natuurlijker de snack, hoe beter het is voor je hond. De link hieronder heeft hele mooie, natuurlijke producten zonder toegevoegde "rommel" (en veel producten die geschikt zijn voor honden met een allergie).
Na een lange dag krijgen mijn honden een lekkere kauwsnack. Niet zo eentje die al na een minuut op is, maar eentje waar ze lange tijd mee doen, zoals kophuid of runderoren. Door langdurig kauwen komt er endorfine vrij dat zorgt voor ontspanning en kalmering. Ideaal om de prikkels van de dag te doen verdwijnen.
Clicker
Voor het aanleren van nieuwe oefeningen adviseer ik met regelmaat Clickertraining en deze clicker is daarvoor perfect. Lichtgewicht, makkelijk vast te clicken aan je pols of beloningstasje en goed hoorbaar. Heb je een hond die het geluid wat te luid vindt of heb je moeite de clicker vast te houden? Kies dan voor de ringclicker hieronder.
Tips tegen ongedierte en parasieten
Er bestaat een misvatting over ontwormen: dat je dit preventief kunt doen. Dit is niet juist. Ontwormmiddelen doden de wormen en eitjes van wormen, áls ze aanwezig zijn. Als ze er niet zijn, pomp je dus feitelijk chemische middelen je hond in die hij niet nodig heeft en zelfs schadelijk zijn voor het darmflora. Jeuk en huidirritatie zijn bijvoorbeeld bekende bijwerkingen van ontwormen. Een alternatief is om met regelmaat (afhankelijk van de kans op infectie, maar voor de veiligheid 4 keer per jaar. Bron) de ontlasting van je hond te laten controleren. Je krijgt een kit toegestuurd, zodat je de ontlasting kunt insturen en zij checken of en welke wormbesmetting je hond heeft, zodat je gericht kunt behandelen.
Tegen Giardia en wormen
Bij VPL Het Woud (voor de link, klik op foto) kun je een ontlastingsonderzoek aanvragen en aan de hand van dit onderzoek eventueel ontwormen. Kies voor de zekerheid voor de it mét Giardia.
Een infectie met Giardia kan gedragsproblemen met zich meebrengen, zoals hard bijten door pups, agressie of hypergedrag. Maar ook slomer en afvallen kan veroorzaakt worden door Giardia. Het kan ook symptoomloos verlopen, waarbij de hond wel buikpijn heeft, maar verder geen uitwendige symptomen vertoont. Reguliere ontwormingsmiddelen bestrijden geen Giardia.
Tegen vlooien
Vlooienmiddelen kunnen jeuk, irritatie en andere huidproblemen veroorzaken Bron.
Vlooien en teken kunnen prima geweerd worden met natuurlijke middelen:
Gefermenteerde appelazijn (bv van Voelkel of Beutelspacher)
Ongeveer 1 op 1 vermengen met water en in vlooientijd om de 2 dagen even insmeren tot op de huid voor de wandeling. Een kwart kopje is meer dan voldoende.
Verrijking
Kong Extreme
Je kunt deze Kong gebruiken als speeltje of vullen met lekkers. Vul de Kong met lekkere recepten en vries de Kong eventueel in voor langer plezier. Je hond moet werken om het lekkers te bemachtigen en likken en kauwen kalmeert. Ook kun je de Kong geven als je bezoek krijgt, zo heeft je hond ook wat te doen.
Snuffelmat - Vul de mat met lekkers (harde beloningen) en laat je hond zoeken.
Mentale uitdaging! De afgebeelde mat heb ik zelf gemaakt met een rubberen mat en stroken van fleece materiaal, je knoopt de stroken in de mat. Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan? Klik dan op de afbeelding voor een kant en klare snuffelmat.
Begin gemakkelijk; leg eerst wat lekkers aan de zijkant van de mat en laat je hond zoeken. Laat je hond weer even wachten, leg nu wat lekkers midden op de mat (in zicht) en laat je hond zoeken. Maak het met elke beloning steeds iets moeilijker. Zou je direct beginnen met het verstoppen van meerdere beloningen, dan kan je hond gefrustreerd raken en de mat gaan schudden.
Spelen
Chuck-it bal
Evy is een Koningin als het aankomt op slopen (terrier!), maar deze ballen krijgt ze écht niet stuk. Hoe hard ze het ook probeert. Ze is er stapelgek op en doet er werkelijk alles voor om de bal te bemachtigen. We gooien de bal niet meer, omdat dit veel te belastend is voor haar oude lijf, maar ze mag de bal wél vangen en natuurlijk zoeken. Dit formaat is 7cm, ze zijn ook kleiner verkrijgbaar.
Flirtpole
Even energie verbranden is heel gemakkelijk met deze flirtpole. Zelfs mijn sloopkogels Evy en Noa hebben het touw nog niet kapot getrokken. Natuurlijk moet je zelf wel opletten, want het touw is wel zo doorgeknaagd, als je ze hun gang laat gaan. Gelukkig zit er een reserve touw bij! Ideaal voor honden die graag iets najagen.
Boeken
Lichaamstaal
Dogs in Translation
Ongelofelijk uitgebreid boek over lichaamstaal bij honden, met ontzettend veel foto's en heel duidelijke beschrijvingen. Echt een aanrader als je je hond beter wilt leren lezen. Van Katya Krauss (auteur), Gabi Maue (auteur).
Verrijking
Vind je het lastig om je hond op mentaal vlak uit te dagen?
Kies er dan voor om één van deze boeken te lezen. Stuk voor stuk nemen ze je mee in de wondere wereld van de geurbeleving van honden en wordt tot in detail uitgelegd hoe je de verschillende principes aan kunt leren. Helaas zijn de boeken van Cor Oldenburgh en Nicky Gootjes vrijwel niet meer te verkrijgen (als je ze 2e hands vindt, grijp je kans!), maar gelukkig de boeken van Linda Vermaas en Miriam Eijgenstein (Argos Scentwork Academy) wel. Absoluut de moeite waard en je hond zal je dankbaar zijn voor de opgedane kennis.
De neus van de hond (3) Anatomie en geurwaarneming
Voor de boekenwurmen onder ons die zich extra willen verdiepen in de uitzonderlijke kunsten van de neus van onze honden en de beleving er van is dit boek uitermate geschikt. Het bevat een schat aan informatie, maar kan bestempeld worden als voer voor nerds.
Training
Welzijn en Gedrag
De auteurs (onder wie Debby van Dongen, eigenaar van de geweldige website Doggo.nl) van dit boek leggen op fijne wijze uit waarom honden doen zoals ze doen en waarom probleemgedrag ontstaat. Ze geven onder meer tips en handvatten om gelukkig samen te wonen met onze lieve viervoeters.