Gratis een fantastisch hierkomsignaal!
Week 2
Deze week train je alleen in huis en niet tijdens de wandeling of als er veel afleiding is. Kies een rustig moment uit, maar je hond wel wakker is.
Deel 6 | Kun je doen wat je kent in de situatie waar je nú in bent?
Als ik train met mijn meiden, probeer ik het zo makkelijk en leuk mogelijk voor ze te maken.
Dat doe ik ook in mijn lessen, voor de mens naast de hond. Leren is namelijk ontzettend leuk, als je je veilig en gezien voelt. Het is nóg leuker als je plezier hebt en er bij kunt lachen. Informatie die je met een vleugje humor verkrijgt, blijft beter hangen.
Als iets niet gaat zoals ik hoop, stel ik vragen en pas ik eerst de omgeving aan, zodat de leerliny ruimte krijgt om te groeien:
- Waarom kan mijn hond dit nu niet? Is het te druk om ons heen? Is er iets anders dat haar aandacht opslokt?
- Begrijpt ze de cue wel als ik het op een andere plek vraag? (Train altijd eerst in huis, dan in je tuin en dan pas op straat met prikkels)
- Is de cue binnen nog niet eens echt duidelijk?
(Een grappig voorbeeld: kan jouw hond zitten als je dat vraagt? Ja? Vraag het nu eens als je hond al ligt, kan ze het dan ook?)
- Heb ik de cue voldoende gekoppeld aan iets leuks of lekkers?
- Waren de stapjes van de training klein genoeg gebruikt of wil ik te snel gaan?
Maar ook vragen als:
- Wat speelt er bij mijn hond van binnen dat het gevraagde gedrag - nu, op dit moment - onmogelijk maakt?
- Speelt pijn een rol?
- Is er teveel opwinding? Waarom?
- Kan ik iets aan de omgeving veranderen waardoor het wel lukt? Denk bv aan het verminderen van afleiding, zodat je hond makkelijker aandacht voor je kan opbrengen.
De opdracht voor vandaag:
Oefen vandaag je cue in verschillende ruimtes in huis, terwijl je zit op een stoel/bank/grond en terwijl je staat.
En als dat goed gaat, neem eens wat meer afstand van je hond als je de cue roept.
Roep je de cue en kijkt je hond verwachtingsvol naar je op? Gooi dan de beloning eens achter je weg zoals of loop naar achteren terwijl je hond naar je toe komt, voordat je de beloning geeft. Deze beweging van jou zorgt ervoor dat het naar je omdraaien en naar je toe rennen sterker wordt. Daarbij is het heel leuk voor je hond om iets na te jagen. Minstens 5 keer vandaag!
Maak jullie plezier samen? Ze zijn maar zo kort bij ons ❤️
Deel 7 | Belonen met de jacht
Ik probeer zoveel mogelijk te belonen met gedragingen die ze van nature graag doen: oriënteren, najagen, vastgrijpen, verscheuren, opeten.
Het jachtpatroon van honden bestaat uit:
Oriënteren (scannen: kijken/ruiken/luisteren)
Focussen
Volgen/Stalken
Besluipen
Najagen
Vastgrijpen
Doodbijten
Paraderen
Ontleden (verscheuren)
Consumeren
Uit deze reeks zijn enkele gedragingen prima om te gebruiken als beloning: scannen/oriënteren, focussen, volgen/stalken en besluipen. Hier vind je voorbeelden van najagen, zodat je die dit weekend kunt toepassen in je spel met je hond:
Najagen:
Elke zoveel stappen/belonen door lekkers achter je te gooien, rol het lekkers als een bowlingbal.
Roep je hond en als je hond kijkt, ren zo hard weg als je kunt weg. Maak een strooifeestje van lekkers als je hond je inhaalt.
Vandaag oefen je de cue nog steeds alleen in huis, in verschillende ruimtes en verschillende contexten: radio aan/uit, gordijnen open/dicht, achterdeur open/dicht. Komt je hond al naar je toe? Dan kun je vandaag ook in de tuin gaan oefenen!
Deel 8 | Geuren en prikkels
Deze week gebruiken we de cue alleen nog maar thuis en eventueel in de tuin! Buiten zijn er teveel prikkels. Er zijn schattingen dat 60% van de hersenen van honden bezig zijn met geur en de verwerking er van. Zodra je buiten bent, gaat er dus een wereld van geur open voor je hond, niet zo gek dat ze dan afgeleid zijn!
Oefen vandaag weer een keer of 3 op verschillende tijden. Komt je hond naar je toe of kijkt je hond direct op met oortjes naar voren? Geweldig! Je kunt dan ook je bakjes met lekkers wat verder van jezelf weg gaan zetten. Zeg het woord of maak het geluid en moedig je hond aan om met je mee naar het bakje te gaan en beloon daar uitbundig.
Deel 9 | Vervang het woord trainen eens voor spelen
Spelen is zooo ongelooflijk belangrijk! Wist je dat spel pas komt als je hond zich veilig kan voelen? Veilig om zichzelf te zijn, veilig bij jou en in haar omgeving. Spel is ontzettend krachtig om jullie band te versterken en is een beloning op zich.
Deze week gaan we dus ook een of meer speeltjes inzetten. Heb je al een speeltje uitgezocht of uitgevonden wat jouw hond geweldig vind om te doen?
Evy paradeert het liefst met haar 'prooi', vraagt me er af en toe aan te trekken en laat liever niet los. Noa werkt graag samen, maakt niet uit waarmee en zij doet alles voor lekkers.
De opdracht voor vandaag:
Maak het geluid of zeg de cue, strooi of geef het lekkers en ga direct daarna spelen met je hond. Doe je dit ook weer 3 keer vandaag op verschillende tijden? (Een paar minuutjes is echt genoeg!)
Veel plezier samen! ❤️
Deel 10 | Sturen zonder duwen of trekken
Deze week trainen we de nieuwe hierkomcue alleen nog in huis! Oefen ook eens zo: (beloning alvast bij je) laat de nieuwe cue klinken, ren naar je tuin (hal?) en beloon daar met een strooifeestje. Wissel het tijdstip af, zodat het onvoorspelbaar is voor je hond wanneer je de cue laat klinken.
Deze lange lijn kan ik niet meer wegdenken uit onze wandelingen. Ze zijn er in 5, 10 en zelfs 15 meter, maar mijn voorkeur heeft de 5 meter variant. Goed hanteerbaar als je de lijn korter pakt in woonwijk/stad en je hond ervaart een gevoel van loslopen terwijl ze toch aangelijnd zijn.
Ik zie mezelf tijdens onze wandelingen als veiligheidsboei: ik ben er om ze veilig te houden en verder mogen zij vaak zowel de route als het tempo bepalen.
Ik ben actief bezig met het managen van de lijn, zodat deze slap hangt en zij er zo min mogelijk hinder van ondervinden. Ja, soms trekken ze even. Vind ik dat een probleem? Totaal niet, want meestal hebben ze wel aandacht voor mij (te merken aan gebrek van spanning op de lijn) en wandelen we mega relaxed. En is er dan ineens een super interessant geurtje? Dan zet ik ook weleens een stapje bij. Wandelen aan een lijn is al heel onnatuurlijk voor een hond, ik maak het daarom graag zo leuk mogelijk voor ze ❤️
Gecombineerd met hun Y-tuig is dit onze favoriete uitrusting. Links naar de favoriete producten vind je hieronder.